Skip to main content

Waardebepalingen

1. Fusies en overnames
2. Standalone waarderingen
3. Groeistrategie

Expertise

  • Juridische geschillen
  • Fusies en overnames
  • In/uitkoop aandelen
  • Fiscale kwesties
  • Groeistrategie
  • Turnarounds
Neem direct contact met ons op

Praktijkvoorbeelden

Waardebepaling voor een familiaire overdracht van aandelen (BOR regeling)

Doel was om de waarde te bepalen en de onderbouwing transparant te overleggen met de Belastingdienst. De rapportage gaf inzichten in historische resultaten, het verdienmodel, juridische structuur, enz. Voor toekomstige kasstromen zijn meerdere scenario’s gemaakt en onderbouwd op basis van resultaten uit het verleden en marktverwachtingen (beschikbare onderzoeken). De uiteindelijk waarde is getoetst tegen vergelijkbare ondernemingen (peers). De waardering kwam lager uit dan de peers. De uitgevoerde scenario’s konden toelichten waarom dat bij dit bedrijf van toepassing was.

Autonome groei of investeerder?

Bedrijfseigenaar heeft een startup geleid naar een inmiddels succesvol MKB bedrijf. De wens bestaat om snel door te groeien. Wat is het beste voor het bedrijf; met een investeerder met een goed netwerk of zelf uitbouwen? In het kader van interne besluitvorming of groeistrategie zijn wij gevraagd scenario’s uit te werken om een onderbouwde mee te denken naar een oplossing is er een korte indicatieve waardering gemaakt. Verbeteringen van het huidige verdienmodel is in kaart gebracht. Het bleek dat er helemaal geen externe investeerders aan boord hoefde te komen en de organisatie autonoom de verdere (internationale) groei kon financieren. Door de bedrijfswaardering, voor de bedrijfseigenaar ervaren als een proces, zijn besluiten voor strategische keuzes omgezet in een helder spoorboekje. Ook hebben wij aandacht besteed aan welke keuzes het beste passen bij de persoonlijke ambities en de cultuur van het bedrijf.

Juridisch geschil tussen aandeelhouders

Vanuit vriendschap is dit bedrijf opgericht. De aandeelhoudersovereenkomst (AHO) en statuten zijn bij oprichting opgesteld en nu, ruim 15 jaar later, is het een indrukwekkend MKB-bedrijf geworden. Een van de aandeelhouders wil uitstappen omdat zo’n groot bedrijf niet meer bij hem als persoon past.

De AHO en statuten zijn sinds oprichting niet meer geactualiseerd en pakken buitensporig nadelig uit voor de verkopende partij. De waarde van zijn aandelen zijn beduidend minder waard van wat je normaal zou ontvangen bij een commerciële verkoop. De bepalingen (o.a. waarderingsmethode en het proces van aanbieden van aandelen) zijn namelijk nog steeds gebaseerd op een startup.

Het bedrijf is financieel gezond, de vriendschap is goed, echter zijn het de verouderde AHO en statuten die voor een dure tegenvaller zorgen. De verkopende aandeelhouder komt niet tot een marktconforme prijs en moet kiezen tussen zijn gelijk halen via een lastige en langdurige rechtszaak of voor zijn geluk en vriendschap door vrede te hebben met een lagere uitkoop.

Ook hier is het advies: Zorg dat je altijd up-to-date bent met afspraken en weet wat de waarde is van je bedrijf. Een bedrijfswaardering heeft dit inzichtelijk gemaakt, echter helaas te laat.

Denken aan de verkoop van het bedrijf was lange tijd een taboe voor mij. Ik ga uiteraard door tot ik 100 jaar ben. Ik had geen idee van de waarde, aanpak en consequenties. Friska heeft voor mij nuchter en punctueel alle facetten op een rij gezet.

Jos Bijmandirecteur van ARK Audio Video
Lees hier de gehele klantcase